Titel: Spåning på skämt.

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

En handlande i Björna, som hette Malmgren, satte en gång och drack kask tillsammans med en lapp, och så tog de till att prata om att spå, Malmgren påstod, att han skulle kunna spå lika bra som lappen. Denne ville, att de skulle kappspå. Det gick M. In på, om han finge börja. Det skulle han få.
Så for han in i kammaren, tog en storpipa, lade bergkrut i botten på den och stoppade kardus ovanpå, varpå han bjöd lappen röka. Då denne tänt pipan, kastade sig M. På golvet och gjorde till sig alldeles som han hört spålapparna göra. Lappen sög kraftigta tag på pipan. Så tog det eld i krutet. Pipan flög ur munnen på lappen. Han blev rädd, sprang upp och ropade: "Å sätt int på så hårt govännren emellan!" Och så kom de sams om att inte spå varandra vidare. Detta talade Malmgren själv om för mig på en resa till Åsele.